Wat is het verschil tussen webdesign en webontwikkeling?

Webdesign verwijst naar het creatieve en visuele aspect van een website. Het omvat het ontwerpen van de lay-out, kleuren, typografie, afbeeldingen en algemene esthetiek van een website. Webdesigners richten zich op het creëren van een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke gebruikerservaring. Ze zorgen ervoor dat de website er visueel aantrekkelijk uitziet, de merkidentiteit weerspiegelt en gemakkelijk te navigeren is.

Webontwikkeling heeft betrekking op het technische aspect van het bouwen en implementeren van een website. Dit omvat het schrijven van de code die nodig is om de website goed te laten functioneren. Webontwikkelaars werken met programmeertalen zoals HTML, CSS, JavaScript en backend-talen zoals PHP, Python of Ruby. Ze zijn verantwoordelijk voor het implementeren van interactieve elementen, functionaliteit, databases en andere technische aspecten van een website.

Kort samengevat, webdesign richt zich op het uiterlijk en de gebruikerservaring van een website, terwijl webontwikkeling zich richt op de technische infrastructuur en functionaliteit ervan. Deze twee disciplines werken vaak samen om een complete en goed functionerende website te creëren.